banner
             
  ifallwererain  
             
 

SING SONG BASERET PÅ BØRNERIM AF CHRISTINA ROSSETTI

Christina Rossetti (1830-94) - engelsk digter med italienske aner - var ugift og barnløs, men skrev trods dette livsvilkår ikke færre end 126 Nursery Rhymes.

Hun udgav hovedparten af dem i 1872 under titlen "Sing Song", og jeg har benyttet den samme titel til mine fire samlinger af tonesættelser af de små børnerim.

Christina Rossetti tilegnede sine børnerim ”to the Baby who suggested them”, og det barn, der var anledningen til de mange børnerim, var antagelig en nevø til en nær ven, sprogforskeren og oversætteren Charles Cayley.

Mine i alt fire samlinger af tonesættelser af Christina Rossettis børnerim skal heller ikke mangle en dedikation. Samlingerne er tilegnet ’tøserne’, Dagmar og Esther, som er mine to yngste efterkommere, og som har forsynet to af mine samlinger – den for kor og den for sopran og klaver – med skønne, farvelagte tegninger.

Der er stor variation blandt Christina Rossettis børnerim. De strækker sig fra de rene ordlege og tosserier over livsvisdom pakket ind i børnevenlige metaforer - f.eks. "If all were Rain", som er gengivet ovenfor - til digte om børnedød, der ikke lader Friedrich Rückerts mere berømte "Kindertotenlieder" meget tilbage at ønske.

 

Det, der adskiller mine fire samlinger af tonesættelser fra hinanden, er ikke udvalget af børnerim – tværtimod er fællesmængden i den henseende stor – men deres besætning:


SING SONG
for sopran og cello

9 børnerim af Christina Rossetti
Musik: Per Drud Nielsen, 2017

node SING SONG
for forskellige korbesætninger ►

8 børnerim af Christina Rossetti
Musik: Per Drud Nielsen, 2021

node SING SONG
for sopran, klarinet, engelskhorn og fagot ►

11 børnerim af Christina Rossetti
Musik: Per Drud Nielsen, 2021

node SING SONG
for sopran og klaver ►

9 børnerim af Christina Rossetti
Musik: Per Drud Nielsen, 2023

 

Som det fremgår, kan samlingerne - bortset fra den førstnævnte - åbnes ved, at man klikker på titlerne. Noderne må gerne gemmes og printes og står til fri afbenyttelse.


rossetti

Christina Rossetti tegnet af Arthur Hughes