banner
 

SCHERZO

Min komposition 'Scherzo', som jeg arbejdede på gennem 2021 og starten af 2022, er baseret på den finsk-svenske digter Edith Södergrans digt af samme navn.

Edith Södergran (1892-1923) var blandt de første modernister inden for nordisk lyrik. Hun udgav inden for sin korte levetid fire digtsamlinger startende med digtsamlingen 'Dikter' fra 1916.

Södergran voksede op i den finsk-russiske grænseby Raivola. Hendes far døde i 1907 af tuberkulose, og hun fik selv diagnosen tuberkulose i starten af 1909. Et ophold i Schweiz i 1911 medvirkede til at holde lungesygdommen i ave. I efteråret 1914 slog tuberkulosen imidlertid tilbage, og hun døde af sin sygdom knap ni år senere, i sommeren 1923.

 

Den tuberkuloseramte Edith Södergran beskriver i digtet 'Scherzo' tiden som en afgrund, der venter på hende. ”Tid, förgås”, kommanderer hun.

Sig selv beskriver hun som en linedanser, der danser på en bristefærdig line af stjerner og lader sig opsluge af stjernenatten.

Mod slutningen af digtet flyttes vi fra stjernenatten ned i havets dyb, hvor en havkonge drikker en skål fra en muslinge-skal, mens linedanseren stiger frem på midnatstæer(!), falder på knæ for havkongen og kysser ham.

Edith Södergran skrev digtet i 1919, bare fire år før tuberkulosen tog livet af hende, og det er nærliggende at se både digtets afsluttende surrealistiske scenarie og dets helt paradoksale titel ’Scherzo’ (ital. ’spøg’) som midler hos Edith Södergran til at holde dødsangsten stangen.

 

Min musik er én-satset, men afveksler mellem drømmende, heltoneskala-baserede afsnit, et sitrende, fugeret afsnit ved digtets beskrivelse af jegets farefulde linedans og en Bach-inspireret slutkoral.

'Scherzo' er komponeret for - og tilegnet - Akademisk Kor Århus og Jonas Ras-mussen. Koret og Jonas gav værket dets første opførelser den 27. oktober 2023 i Ansgarkirken i København og den 28. oktober i Odense Domkirke.

'Scherzo' er udgivet i marts 2024 hos det svenske Ejeby Förlag.

 
             
  edith s  

Edith Södergran malet af Tonie Roos i 1994
på grundlag af et fotografi fra omkring 1920